Uw HR Business Partner

Lean HRM, the Monozukuri Way (3)

In een vorig nieuwsbericht hebben we de eerste van de zes kernelementen van Lean HRM, het vaststellen van en het vasthouden van de ‘’True North’’ toegelicht. Dit artikel gaat over het tweede kernelement, het zichtbaar maken van alle verliezen.

Een kernwaarde in de Thrue North van Monozukuri is de voortdurende focus op het creëren van waarde versus het elimineren van verliezen. Als je alle verliezen compromisloos zichtbaar maakt kun je het (vaak enorme) verbeterpotentieel zien. Elk verlies is een verbetermogelijkheid. Hoe meer verlies je ziet, des te meer valt er te verbeteren. Verliezen in een productiebedrijf hebben veelal te maken met het machinepark en met werk- en logistieke processen. Ook in dienstverlenende (kantoor)omgevingen kunnen verliezen zichtbaar worden gemaakt. Ook hier wordt geproduceerd (informatie) en in zulke omgevingen gelden in feite dezelfde wetten. Het elimineren van verliezen gaat pas echt werken als de betrokken uitvoerende medewerkers zelf hun verliezen (of liever: hun verbeterpotentieel) zichtbaar hebben gemaakt en betrokken worden en verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun werk. Het zichtbaar maken van alle verliezen is zo een eerste stap in het concreet elimineren van verliezen en het succesvol en duurzaam introduceren van continu verbeteren.

Benieuwd naar hoe HRM echt waarde toevoegt, faalkosten elimineert en arbeidsvreugde en voldoening in het werk vergroot? Qhrm! licht het u graag toe! Neem contact met ons op via 085 – 489 9290 of via contact@qhrm.nl.